Vaša budućnost je sada!

Ulaskom u zadnji tjedan e-savjetovanja Hrvatski studentski zbor bi još jednom htio pozvati studente da se uključe u e-savjetovanje te tako daju mišljenje o svojoj budućnosti. HSZ bi htio ovdje još jednom iznijeti činjenice i argumentirati svoje stavove jer se u javnosti pojavljuju krive informacije i zbog toga je moguće izvesti krive zaključke.

 

Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom(HKO) se uređuju razine kvalifikacija stečenih obrazovanjem u Republici Hrvatskoj.

 

U raspravi koja se najviše vodi oko glavnog i alternativnog prijedloga zakona pojavilo se nekoliko činjenica koje nisu točne. HKO ne uređuje nazive stečene obrazovanjem već to spada pod Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Broj ECTS bodova nije mjerodavan za uspostavljanje razina kvalifikacija jer ako se to uzme kao kriteriji onda se mora stvoriti posebna razina za studente biomedicinskog područja koji studiraju 6 godina i nakon završetka imaju 360 ECTS bodova. Deskriptori Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF) i Kvalifikacijskog okvira Europskog prostora visokog obrazovanja (QF-EHEA) su jedini mjerodavni za uspostavu razina unutar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Vertikalna i horizontalna prohodnost neće biti onemogućena ovim Zakonom jer je točno propisano kako se ulazi na koju razinu i koji su uvjeti koji se moraju ispuniti za ulazak na određenu razinu.

 

HSZ podupire alternativni prijedlog u kojem bi se uspostavile razine 7.1. specijalistički diplomski stručni studiji, 7.2. sveučilišni diplomski studiji i 7.3. poslijediplomski specijalistički studiji. Ovdje je pak važno naglasiti da se i razine 7.1. i 7.2. referenciraju na razinu 7 EQFa i razinu 2 QF-EHEAe te će ih se svugdje prepoznavati kao drugu razinu visokog obrazovanja. Ovaj prijedlog zastupamo zbog toga što bi taj prijedlog ojačao transparentnost i povjerenje između različitih dionika sustava obrazovanja. Također jasnije bi se predstavile razlike u sadržaju studija prema tržištu rada i učenicima srednjih škola koji razmišljaju o visokom obrazovanju.

 

Zaključno je važno istaknuti da se radi o budućnosti svih studenata u Republici Hrvatskoj i o poziciji hrvatskih studenata u Europskoj uniji. Zbog toga pozivamo sve da ostave komentar na e-savjetovanje kako bi se donio najbolji mogući Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

 

Za sva dodatna pitanja pozivamo studente da nam se obrate putem našeg Facebook profila ako imaju nekih nejasnoća ili pitanja, sa zadovoljstvom ćemo im pomoći.