Reakcija HSZ-a na senate u Splitu i Zagrebu

15. srpnja 2017. – Hrvatski studentski zbor odlučio je reagirati na dva nedavna događaja na senatima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu. Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja.

 

Na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu 13. srpnja 2017. godine studentski predstavnici protestno su napustili sjednicu zbog oduzetog prava za podnošenjem suspenzivnog veta. Studentski predstavnici uložili su suspenzivni veto nakon što je rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, pod točkom ”Razno” dnevnog reda uvrstio prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu, no rektor nije uvažio uloženi suspenzivni veto te su nakon toga studentski predstavnici napustili sjednicu. Suspenzivni veto je studentskim predstavnicima zajamčen Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i kada je uložen na točku dnevnog reda, ta točka se ponovno raspravlja najranije u roku 8 dana. Tih 8 dana omogućilo bi da se svi upoznaju s odlukom i racionalno glasaju. Rektor je sjednicu nastavio te je izglasana smjena člana Upravnog vijeća koji je obavljao funkciju voditelja Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu, a na tu funkciju imenovan je na sjednici Senata 29. ožujka ove godine. Hrvatski studentski zbor osuđuje ovakvo neakademsko ponašanje na sjednici Senata te će podržati sve daljnje radnje Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu kako bi se zaštitili studenti i studentski standard.

 

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja 2017. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras prozvao je Doru Kršul, novinarku portala srednja.hr te studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.. Hrvatski studentski zbor smatra da nije primjereno osobno prozivanje na sjednicama Senata, bez obzira na drugačije stavove o određenim temama. HSZ također smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta.