Održana konstituirajuća sjednica Hrvatskog studentskog zbora

Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora za akademsku godinu 2017./2018., koja je održana u Osijeku 18. studenoga 2017. godine, za predsjednika je izabran Stjepan Ćurčić, aktualni predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a za njegovog zamjenika Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici je osnovan i Ured za međunarodnu suradnju Hrvatskog studentskog zbora u koji su imenovani Ema Karmelić, studentica Sveučilišta u Rijeci, Sandro Gašpar, student Sveučilišta u Zagrebu te Šimun Rogoznica, student Sveučilišta u Rijeci.

Za koordinatora Studentskih pravobranitelja na razini Republike Hrvatske imenovana je Barbara Šimić, studentica Sveučilišta u Zagrebu.

„Iznimna je čast, ali i velika odgovornost predstavljati i zastupati interese više od 160 tisuća studenata u Republici Hrvatskoj. Svojim inicijativama i aktivnim radom pozicionirat ćemo Hrvatski studentski zbor kao jednog od glavnih dionika u donošenju ključnih odluka vezanih za visoko obrazovanje i studentski standard u Republici Hrvatskoj. Nekad se za studentska prava moralo boriti na ulicama, danas to radimo za pregovaračkim stolom, no cilj je isti – uvesti promjene, a studenti su bili i uvijek će biti nositelji pozitivnih promjena u društvu“, rekao je Stjepan Ćurčić, novoizabrani predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

U javnoj je raspravi trenutno Zakon o studentskom radu što je svakako jedan od najvećih uspjeha prethodnih saziva Hrvatskog studentskog zbora čije će finaliziranje i konačno donošenje biti jedan od prioriteta i ovog saziva. U planu i programu rada fokus je stavljen na izmjene zakona o studenskom zboru, predlaganje novog pravilnika o ostvarivanja prava na prehranu te aktivno sudjelovanje u pripremnim radnjama za donošenje izmijenjenog zakona o kvaliteti u visokom obrazovanju te sklapanju budućih programskih ugovora između ministarstva i visokih učilišta.

Ovim putem pozivamo sve studente da nam se jave sa svojim problemima, pohvalama, kritikama, ali i konkretnim prijedlozima kako unaprijediti bilo koji segment koji će studiranje na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj učiniti kvalitetnijim, zanimljivijim, konkurentnijim. Zajedno možemo stvari mijenjati na bolje.