Održana 9. sjednica Hrvatskog studentskog zbora

28. lipnja 2017. – U četvrtak 22. lipnja 2017. održana je 9. sjednica Hrvatskog studentskog zbora na Sveučilištu u Rijeci. Na sjednici se raspravljalo o Zakonu o obavljanju studentskih poslova, sjednici Rektorskog zbora i prijedlogu poboljšanja djelovanja studentskih pravobranitelja.

Prva točka dnevnog reda bila je izvještaj s povjerenstva koje izrađuje Zakon o obavljanju studentskih poslova. HSZ se nada da će unatoč dolaska nove ministrice izrada ovog zakona ići dalje te da će on biti donesen do početka nove akademske godine.
Skupština HSZ-a usuglasila je da će na idućem sastanku povjerenstva naši predstavnici predložiti da se uz 12% naknade za posredovanje te 5,5% za doprinose  u bruto iznos još uračuna 1% naknade za studentski zbor visokog učilišta(sveučilišni zbor) čiji student je odradio ugovor. Sredstva koja se prikupe ovim putem studentski zborovi će koristiti za poboljšanje studentskog standarda, veće financiranje projekata te stipendije. Ova naknada će biti vrlo bitan izvor financiranja za studentske zborove jer neće više ovisiti samo o financijama sveučilišta i ministarstva. Također ovime će se povećati financiranje projekata kako bi još više projekata bilo ostvareno dok će se postojeći projekti moći dići na višu razinu zbog veće financijske pomoći.

Nakon toga predsjednik HSZ-a Petar Ramljak detaljnije je izvijestio kako je na posljednjoj sjednici Rektorskog zbora rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras tražio da se predstavnika HSZ-a degradira u status promatrača.
Na prethodnoj sjednici predstavniku HSZ-a izglasan je status pridruženog člana bez prava glasa što HSZ smatra da je pozitivna promjena te smo spremni na konstruktivnu suradnju s Rektorskim zborom na poboljšanju sustava znanosti i visokog obrazovanja. Status promatrača može imati bilo koja fizička osoba jer su sjednice Rektorskog zbora javne, dok bi status pridruženog člana bez prava glasa dao mogućnost sudjelovanja u raspravi te tako do bolje suradnje između Rektorskog zbora i Hrvatskog studentskog zbora. HSZ ovim putem poziva da se predstavniku studenata ima status pridruženog člana bez prava glasa.

Zatim je slijedila rasprava o poboljšanju djelovanja studentskih pravobranitelja na kojoj je iznesen prijedlog osnivanja ureda studentskih pravobranitelja na razini sveučilišta. Ovaj ured bi imao više članova te bi pokrivao sve sastavnice, što znači da svaka sastavnica ne bi morala imati vlastitog studentskog pravobranitelja. Ovaj prijedlog proizlazi iz trenutnog stanja gdje vlada konfuzija kod studenata kome da se jave kada imaju problem te iz poteškoća da se na svim sastavnicama organiziraju studentski pravobranitelji.
Ovaj prijedlog će se dalje raspraviti na zborovima sveučilišta te će nakon završetka svih rasprava ponovno biti na dnevnom redu Hrvatskog studentskog zbora.

Hrvatski studentski zbor želi se zahvaliti Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci te Sveučilištu u Rijeci na gostoprimstvu.